Lolita

Lolita Poster

Zilele trecute eram intr-un bar, poate stiti de Rockstadt, beam niste berici cu o domnisoara incantatoare (de varsta legala), asa ca de 1 mai, si ma gandeam ce-as putea spune despre „Lolita”. La o alta masa se tinea un majorat. Sarbatoritul in mod sigur era decanul de varsta, fetele, cel putin, nesarind de 16 ani. In primul rand m-am bucurat ca nu au plecat cand barmanul nostru preferat, Jojo, a decis ca fundalul sonor sa fie asigurat de Johnny Cash. Dupa ce mi-a trecut valul de incantare ca inca mai exista domni si domnisoare de varste destul de fragede care asculta muzica faina, zang!, m-a pocnit: N-o sa inteleg niciodata pedofilii! Am zis!

Prin fata mea se perindau domnite cu coapsa cat incheietura mea de la mana, oarecari urme de derier si sani abia inmuguriti, topainde si pline de viata, razand necontenit de mici prostioare si glumite ca-ntre fete de varsta lor. In afara de faptul ca n-as putea tine ritmul cu ele si as deveni destul de repede frustrat de propria-mi imbatranire, ar mai interveni si cateva probleme… mai pragmatice sa le spunem. Gateste? Nu. Calca? Ma indoiesc. Spala? De ce esti nesimtit? Dupa ce ca… ai anumite beneficii sa zicem… o mai pui si la munca? Si cate alte complicatii! Vai Doamne! Da-te drept taica-sau cand iesiti la o inghetata! Fa-i buletin fals sa puteti si voi intra la un film nerecomandat minorilor, ca oamenii! O viata ingrozitor de complicata, ce mai!

„Lolita”, film regizat de Stanley Kubrick si aparut in anul 1962, e o tragicomedie bazata pe romanul omonim scris de Vladimir Nabokov. Humbert Humbert, profesor britanic de limba franceza, in varsta de 40 si ceva de ani, se indragosteste iremediabil si obsesiv de o „nimfeta” de 14 ani, dupa cum chiar Humbert o denumeste, Dolores „Lolita” Haze (in roman Lolita are 12 ani).

Din cauza restrictiilor impuse de Motion Picture Association of America la vremea respectiva, Kubrick a trebuit sa lase multe din aspectele erotice, provocatoare, sa fie completate de imaginatia privitorilor. La cativa ani dupa lansarea filmului, Stanley Kubrick a declarat ca daca ar fi realizat cat de mari erau limitarile impuse de cenzura, probabil ca nu ar mai fi facut acest film.

Desi James Mason a fost prima optiune a lui Kubrick pentru rolul lui Humbert Humbert, acesta initial a refuzat rolul deoarece era implicat intr-o productie pe Broadway. Printre cei carora li s-a oferit ulterior rolul s-au numarat: Laurence Olivier, care a refuzat rolul la sfatul agentilor sai (probabil ca nu dadea bine rolul unui pedofil pentru un actor mai degraba clasic), Peter Ustinov, David Niven, care initial a acceptat, dar apoi s-a retras din teama de a nu pierde sponsorii show-ului de televiziune „Four Star Playhouse” in care era implicat la momentul respectiv. Din fericire, in cele din urma, James Mason a renuntat la proiectul de pe Broadway si a acceptat rolul.

Cat despre rolul Lolitei, aproape 800 de copile au dat proba pentru acesta. Alegerea domnisoarei de 14 ani, Sue Lyon, a fost de bun augur, aceasta castigand premiul „Cel mai promitator debut feminin” la Premiile Globul de Aur din 1963. Din pacate nici cariera si nici viata ei nu au avut o evolutie tocmai reusita. Cateva filme de duzina, 4 casnicii esuate, dintre care una cu un puscarias condamnat pentru jaf si omor, casatorie consumata integral dupa gratii… Un fel de „Lolita se intoarce: Evolution”

Desi insusi Nabokov este creditat pentru scenariu, foarte putin din ceea ce a lucrat acesta a fost folosit in draft-ul final. Exista diferente foarte mari intre cele doua versiuni de scenariu, dar mai ales intre film si roman, multe dintre evenimente fiind complet omise, parte din ele fiind scene explicit sexuale intre Humbert si Lolita.

O alta diferenta foarte mare intre film si roman este reprezentata de extinderea rolului personajului Clare Quilty, interpretat de Peter Sellers. Kubrick a fost cunoscut drept un regizor extenuant, un tiran pe platoul de filmare. Daca trebuia sa filmeze o dubla de 50 de ori pana sa iasa asa cum a imaginat-o el, nu avea nicio retinere de la a o face. Pe langa aspectele tehnice care erau imbunatatite la fiecare dubla, efectul pe care acest mod de lucru il avea asupra actorului era extraordinar. Povestind experientele din timpul filmarilor la Eyes Wide Shut (Cu Ochii Larg Inchisi – 1999), ultimul film al lui Kubrick, Nicole Kidman spunea: „ El considera ca ceea ce se petrece cu tine, ca actor, era faptul ca iti pierzi controlul asupra simtului de sine, asupra acelei parti din tine ce te priveste din interior in timp ce interpretezi. El a simtit ca, in cele din urma, vei inceta sa te auto-cenzurezi”. Cu toate acestea nu la fel au stat lucrurile si in ceea ce il priveste pe Peter Sellers. Acestuia, Kubrick i-a lasat o libertate imensa pentru a improviza. Initial Sellers a vrut sa refuze rolul lui Quilty, considerand ca este peste puterile si talentul sau sa joace acest rol, vazandu-l pe Quilty ca pe un „cosmar fantastic, o parte homosexual, o parte dependent de droguri, o parte sadic…”. Intr-un final Kubrick a reusit sa-l convinga sa accepte rolul, poate si prin faptul ca i-a dat mana libera pentru a incalca regulile. O mare parte din scenele lui Sellers sunt complet improvizate.

Tagline-ul filmului este “How did they ever make a movie of LOLITA?”. Daca stam stramb si judecam drept, they didn’t. Personajele sunt aceleasi, povestea este similara, insa ceea ce a facut din Lolita un roman bun, nu a avut loc in film. Asta nu inseamna ca filmul este prost. Nici pe departe. Doar ca e mai mult o adaptare decat o ecranizare fidela. Chiar si in vremurile noastre o ecranizare fidela romanului lui Nabokov ar fi destul de greu de realizat. Biserica, infamii MPAA si alte agenturi straine si locale ar avea de comentat la scene intens sexuale intre un domn bine si o pustoaica de 12 ani.

Surse:
1. iMDB
2. Wikipedia
3. Walker, Alexander. Peter Sellers, Macmillan Publ. N.Y. (1981)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: