TV Guide

„Nu trebuie sa va spun eu ca lucrurile stau rau. Toata lumea stie ca lucrurile stau rau. E criza. Oamenii nu mai au loc de munca sau sunt ingroziti ca o sa-si piarda locul de munca. Dolarul are valoarea unui cent, bancile se duc de rapa, vanzatorii stau cu pistolul sub tejghea. Cocalarii se poarta ca niste salbatici pe strazi si nicaieri nu pare a fi cineva care sa dea senzatia ca stie ce are de facut si asta nu se mai termina. Stim ca aerul e prea murdar pentru a fi respirat si ca mancarea e prea proasta pentru a fi mancata, iar noi stam si ne uitam la TV in timp ce un prezentator de stiri locale ne spune ca astazi s-au petrecut 15 omucideri si 63 de infractiuni violente, ca si cum lucrurile asa ar trebui sa stea. Stim ca lucrurile stau rau; mai rau decat rau. Lucrurile au luat-o razna. E ca si cum totul, peste tot, a luat-o razna, asa ca nu mai iesim pe afara. Stam in case si, incetul cu incetul, lumea in care traim devine tot mai mica, si tot ce spunem e: „Va rugam, lasati-ne in pace in sufrageriile noastre. Lasati-mi prajitorul de paine si televizorul si radioul si nu scot un cuvant. Doar lasati-ne in pace.” Ei bine, nu va voi lasa in pace. Vreau sa va INFURIATI! Nu vreau sa iesiti la proteste. Nu vreau sa va rasculati – nu vreau sa-i scrieti congressman-ului vostru pentru ca nu as sti ce sa va spun sa-i scrieti. Nu stiu ce as putea face in ceea ce priveste criza sau inflatia sau rusii sau infractionalitatea de pe strazi. Tot ce stiu e ca in primul rand trebuie sa va infuriati. Trebuie sa urlati: „Sunt o fiinta umana, Dumnezeii masii! Viata mea are valoare!” Asa ca vreau sa va ridicati acum. Vreau sa va ridicati acum din scaune. Vreau sa va ridicati chiar acum si mergeti la fereastra. Deschideti-o, scoateti capul afara si racniti: „Sunt furios ca dracu’ si n-o sa mai accept situatia asta!”

‘I’m as mad as hell, and I’m not going to take this anymore!’

Asa spunea personajul Howard Beale in filmul „Network” regizat de Sidney Lumet in 1976. Dupa 32 de ani Romania se afla in aceeasi situatie, din punct de vedere al culturii media, in care se afla America inca de atunci. Oare? Sau situatia asta a fost bine premeditata? Televiziunea in opinia mea e Le mal du siecle. Ar fi putut fi o inventie minunata, insa am avut ghinionul sa fie creatia unor oameni. Si tot niste oameni au dus-o mai departe pana in zilele noastre. Ar fi putut reprezenta un Elysium in care cultura sa topaie fericita si libera. In schimb televiziunea a ajuns cel mai puternic mod de manipulare a maselor. Atata timp cat exista televizorul si telecomanda aferenta suntem fericiti. Ne doare in cur de tot ce se intampla in jurul nostru. Dar suntem informati. Ne simtim tinuti la curent.

Howard Beale continua:

Voi si inca 62 de milioane de americani ma ascultati pe mine acum. Pentru ca mai putin de 3 procente dintre voi citesc carti. Pentru ca mai putin de 15 procente dintre voi citesc ziare. Pentru ca singurul adevar pe care il cunoasteti e acela pe care il vedeti aici, la TV. Chiar acum exista o intreaga generatie care nu a stiut niciodata altceva decat ce i s-a dat pe acest post de televiziune. Acest post este Scriptura, este Revelatia suprema. Acest post poate face sau darama Presedinti, Papi, Prim Ministri. Acest post este cea mai mare, blestemata, forta intr-o intreaga lume lipsita de Dumnezeu. Noi ne ocupam de iluzii, frate. Nimic nu e adevarat! Dar voi stati acolo zi de zi, noapte de noapte, de toate varstele, culorile, credintele – noi suntem tot ce cunoasteti. Ajungeti sa credeti in iluziile pe care noi le invartim aici. Ajungeti sa credeti ca televiziunea e realitatea si ca propriile voastre vieti sunt ireale. Faceti orice va spune televiziunea sa faceti. Va imbracati ca la televizor, mancati ca la televizor, va cresteti copiii ca la televizor. Chiar ganditi ca la televizor. Asta e nebunie in masa. Maniacilor. Pentru numele lui Dumnezeu, oameni buni, voi sunteti realitatea. Noi suntem iluzia. Asa ca inchideti televizoarele. Inchideti-le acum. Inchideti-le chiar acum. Inchideti-le si lasati-le inchise. Inchideti-le chiar in mijcocul frazei pe care o spun eu acum. Inchideti-le!”

Va suna cunoscut?

Oare chiar nu mai reprezentam nimic altceva decat o mana de tampiti care nu mai pot gandi pentru ei pentru ca e mai usor sa gandeasca televiziunea pentru ei? Fahrenheit 451 nu mai are corespondent in realitate. Nu e nevoie ca o putere opresiva sa ne arda cartile. Ni le ardem singuri, de buna voie, cu voiosie chiar. Nu am mai privit o emisiune la televizor de 8 ani. Am refuzat constant sa imi cumpar televizor. De curand am fost intr-o vizita prelungita in care a fost imposibil sa nu intru in contact cu lumea virtuala a televiziunii. Am avut un soc de proportii cand am vazut ce emisiuni exista in acest moment la ore de maxima audienta. Ala care a inselat-o pe aia cu aia, care la randul ei a bagat cutitul in ala, care de fapt nu era cine credea ea ca ar fi putut fi din rude mari imparatesti. Pe cand o emisiune cu unul care sparge seminte si se uita la televizor la o emisiune in care una sparge seminte si se uita la televizor la o emisiune in care…?

‘I’m as mad as hell, and I’m not going to take this anymore!’

Advertisements

2 responses to “TV Guide

 • Suciu Viorel

  In urma celor discutate:

  Petrakov-Gorbunov iese pe scenă şi vrea să spună câteva cuvinte, dar îl apucă sughiţul. I se face greaţă. Părăseşte scena.
  Intră Pritikin.
  PRITIKIN: Tovarăşul Petrakov-Gorbunov trebuia să vă anun… (I se face greaţă şi iese în fugă.)
  Intră Makarov.
  MAKAROV: Egor… (Lui Makarov i-e greaţă. Iese în fugă.)
  Intră Serpuhov.
  SERPUHOV: Ca să nu… (I se face greaţă, iese în fugă.)
  Intră Kurova.
  KUROVA: Aş fi vrut… (I se face greaţă, iese în fugă.)
  Intră o fetiţă.
  FETIŢA: Tata m-a rugat să vă transmit că teatrul se închide. Întregul colectiv e cuprins de greaţă.

  Daniil Harms

 • poru

  Lipsa la urne?.Raspunsul e simplu: pentru ca sunt degustatori de P_U_L_I.As fi votat daca pe buletin era si rubrica:nu am cu cine sa votez.ar fi fost impresionanta prezenta la vot.anularea lui,ne pune in postura…nici sa votam nu stim.Sa ne S_U_G_A P_U_L_A!!!Sa va F_U_T mortii in C_U_R de comunisti imputiti!!!Beti o cupa de S_P_E_R_M_A din partea mea!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: